Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2009

Ο ΖΕΡΒΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΣΚΛΗΠΙΟ

Του κ. Καραγεωργίου Φ. Ιωάννη

Δημοσιεύουμε την ιστορία του ΖΕΡΒΟΥ από το Ασκληπιό όπως αυτή αναφέρεται στο βιβλίο του Λαογράφου Αναστασίου Βρόντη .


Την εποχή εκείνη (το 1900 περίπου) ζούσε στο χωριό Ασκληπιός ένας Τούρκος Τσιλικούχος που τον λέγανε Χασάνη .
Ο Χασάνης αυτός ήταν σατράπης και τύραννος αληθινός του Χωριού και αφού πήρε με το έτσι θέλω τα καλύτερα χτήματα των Ασκληπενών, τους υποχρέωνε να τα καλλιεργούν με αγκάριες. Γέροι γυναίκες, παιδιά, παλληκάρια, όλοι δούλευαν στον τύραννο αυτό κι αλοίμονο σε κείνο που έφερνε αντίσταση.
Ένας χωρικός Ζερβός ονομαζόμενος, υποχρεώθηκε μια μέρα να εργαστή στα χτήματα του Χασάνη παρά τις διαμαρτυρίες του ότι είχε επείγουσα υπόθεση να μεταβή στην αγορά να φέρει φάρμακα για το άρρωστο παιδί του .
Ο Ζερβός παρακαλούσε το Χασάνη να τον αφίση να τελειώση την δουλειά του και κατόπιν να του δουλέψει όσο καιρό ήθελε, Μα ο σατράπης ήταν ανένδοτος .
Θέλοντας και μη ο Ζερβός έπιασε δουλειά στα χτήματα του Χασάνη αλλά αποφάσισε να τον εκδικιθή.Εκειδά το μεσημέρι που ο Χασάνης μετά το γεύμα του έπεσε να κοιμηθή κάτω από ένα δέντρο ο Ζερβός με μια πέτρα έκαμε το κεφάλι του λυώμα.
Ο Ζερβός ευθύς ανέφερε το πράγμα στον προεστό του χωριού *(Πρόεδρος της Κοινότητας τότε ήταν ο Νύχης Βασίλειος) κι εδέχτηκε να τιμωρηθή αυτός για να μην μπλέξη το χωριό.
Ο προεστός έτρεξε αμέσως στην Χώρα και παρουσιάστηκε στον Σουκιούρ Πασά, που έμενεν ακόμα στη Ρόδο.
Ο Σιουκιούρ πασάς κατοικούσε στο Νηοχώρι σ’ ένα μέγαρο που το λέγανε Μουσταφά Καπιτάνου το Σαράϊ και βρισκόταν κοντά στην παιδαγωγική ακαδημία, εκεί που είναι το σπίτι του Σαλαχούρη.
Ο προεστός της Ασκληπιού μόλις παρουσιάστηκε στον πασά του λέγει:
- Άκουσε Πασά μου, ο Χασάνης που μένει στο χωριό μας μεθά καθημερινώς, ατιμάζει τις γυναίκες μας και κατατυραννεί του χωρικούς.
Ο Σουκιούρης που δεν ήξερε αστεία διατάσσει με θυμό :
- Κερατάν όλτουρουνούζ. «Τον κερατά σκοτώστε τον »
Και με τον τρόπο αυτόν εσώθηκε ο Ζερβός και το χωριό του από τον τύραννο Χασάνη . Μέχρι σήμερα το μέρος εκείνο στο οποίο βρίσκονταν τα χτήρια του Χασάνη λέγεται «του Χασάνη ο αγκρεμός » *(Η περιοχή αυτή βρίσκεται απέναντι από το χωριό στην άλλη πλευρά του ασκληπενού ποταμού στην ευρύτερη τοποθεσία Πήλια) και οι κάτοικοι του Ασκληπιού διηγούνται με περιφάνεια την παλληκαριά αυτή του Ζερβού.


Από το βιβλίο του κ. Βροντή Αναστασίου.

¨Η ΡΟΔΟΣ ΣΤΑ 1821 ΚΑΙ ΟΙ ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΗΡΩΕΣ ΤΗΣ¨
του 1950

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Rodiaki.gr - Τοπικά Νέα

dimokratiki.gr - Η Δημοκρατική της Ρόδου

idrasis.gr - Η ΔΡΑΣΙΣ

Parapona-Rodou

ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ